Kluski gryczano-kukurydziane

  • 20 dag mąki gryczanej
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 1 1/2  szkl mleka
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Zmieszać obie mąki, zaparzyć wrzącym mlekiem, dobrze wymieszać, dodać jajka i stopione masło. Posolić. ponownie dobrze wyrobić. Zagotować wodę z dodatkiem oleju. Na wrzącą wodę kłaść łyżką niewielkie kluski. gotować ok 5 minut. podawać gorące, polane masłem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s