Klops w kapuście włoskiej

  • 10 liści kapusty
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól

Liście umyć, obgotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Śliwki umyć, namoczyć w letniej wodzie. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć (ale nie rumienić) na rozgrzanym oleju. Dodać do mięsa wraz z tłuszczem ze smażenia. Wbić jajko. Doprawić pieprzem i solą. Dobrze wyrobić. Dodać koperek. Brytfankę grubo wysmarować masłem, wyłożyć liśćmi kapusty, tak by z każdej strony wystawały poza brzegi brytfanki. Wypełnić masą mięsną, równomiernie wcisnąć w nią odcedzone śliwki. Przykryć zwisającymi liśćmi. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na ok 50 minut.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s