Kapuśniak jarski z pomidorami

  • 50 dag kapusty (białej lub włoskiej)
  • 1 seler
  • 1 marchewka
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Kapustę drobno pokroić. Seler i marchewkę dobrze wyczyścić, obrać, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, poddusić w połowie oleju. Dodać kapustę, zalać wrzątkiem, wrzucić listki laurowe, posolić, gotować ok 25 minut. Umyć pomidory, pokroić na kawałki, udusić  w pozostałej części oleju, następnie przetrzeć do zupy przez sito. Gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem, jeśli trzeba dosolić. Można podawać z ziemniakami ugotowanymi osobno lub ciemnym pieczywem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s