Kapuśniaczki

c i a s t o:

  • 1 1/4 szkl mąki
  • 20 dag drożdży
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki margaryny
  • sól

n a d z i e n i e:

  • 70 dag kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz

Kapustę i cebulę posiekać możliwie drobno. Gotować z tłuszczem, aż woda odparuje. Doprawić.

Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i resztę mleka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, dodać stopiony tłuszcz. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość ok 1 cm, wykrawać kwadraty o boku ok 10 cm. Na środku każdego kwadratu kłaść farsz i zwijać w rulonik. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 25 minut w 180°C.

1 komentarz

Filed under sowa w kuchni

One response to “Kapuśniaczki

  1. finetka

    nadzienie można przygotować też w bardziej tradycyjny sposób, czyli kapustę ugotować, cebulę podsmażyć, dodać kapustę, przyprawić, poddusić…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s