Babka żurawinowa

  • 18 dag masła
  • 2/3 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag suszonych żurawin
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka i śmietanę, wymieszać, gdy masa będzie znów jednolita dodać przesiane mąkę i proszek do pieczenia. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Wlać ciasto do tortownicy, lub formy z wyjmowanym dnem na babkę z kominkiem. Piec ok 45 minut w 180°C. Gotową pozostawić w formie do ostygnięcia. Potem wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s