Zupa meksykańska z czarnej fasoli

  • 2 szkl czarnej fasoli
  • 6 plasterków boczku
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 szkl bulionu wołowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 tortilli

Fasolę umyć, zalać wodą na kilka godzin. Potem gotować po przykryciem ok 1 1/2 godziny, aż będzie miękka. Odstawić. Na patelni podsmażyć boczek, wyjąć odstawić. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu po boczku. Podgrzać bulion, cebulę i paprykę dodać do gorącego bulionu. Dodać przyprawy, wlać wino. Bulion i fasolę wlewać partiami do blendera, dokładnie zmiksować. Zmiksowaną przelać do garnka, gotować na małym ogniu ok 40 minut, doprawić do smaku, dodać podsmażony boczek, podawać z ciepłymi tortillami.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s