Kotlety wieprzowe z sosem musztardowym

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • ok 2/3 szkl  śmietany kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Obrać czosnek, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kotlety na średnim ogniu, ok 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączyć z tłuszczu, przełożyć na półmisek i trzymać w cieple (np w wyłączonym, ale nagrzanym wcześniej piekarniku). Na patelnię wlać śmietanę, dodać musztardę oraz czosnek. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować sos na małym ogniu przez kilka, aż zgęstnieje. Wyjąć kotlety, polać sosem, posypać natką i od razu podawać.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s