Pulpety cielęce w sosie koperkowym

  • 40 dag mielonej cielęciny
  • 1 jajko
  • 1 kostka bulionowa (warzywna lub z kurczaka)
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 niepełne szkl wody
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Mięso wyrobić z jajkiem, solą i pieprzem. Uformować 8 pulpetów. W rondlu zagotować wodę z kostką bulionową. Do wrzątku włożyć pulpety, gotować 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Łyżkę mąki wymieszać z 5-6 łyżkami zimnej wody, wlać do pulpetów, zwiększyć ogień, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać koperek i śmietanę, wymieszać, podgrzać, ale nie gotować!

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s