Chłodnik warzywny

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duży por
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała)
  • 1/2 puszki zielonego groszku (lub 1 mała)
  • 2 podłużne białe rzodkiewki
  • 5 szkl mleka
  • 1/2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • koperek
  • estragon
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Białą część pora umyć umyć, przekroić wzdłuż na pól, wypłukać i cienko pokroić. Obrać marchewki, umyć razem z rzodkiewką. Marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce. Warzywa zeszklić na rozgrzanej oliwie, zalać wrzącym mlekiem, posolić, gotować ok 20-25 minut. Doprawić, wymieszać z kukurydzą i groszkiem. Ochłodzić. Dodać posiekaną natkę i koperek.

Reklamy

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s