Ziemniaczane ruloniki z grzybami

r u l o n i k i

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki i cebulę obrać. Zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać mąkę, jajka. Przyprawić solą i pieprzem. Z gotowego ciasta usmażyć placki na dużej patelni (nie powinny być chrupiące).

f a r s z

  • 50 dag świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
  • średnie 2 cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 łyżki smalcu do smażenia

Oczyścić grzyby, włożyć do osolonej wrzącej wody, chwilę gotować. Wyjąć, odsączyć, drobno pokroić. Obrać cebulę, posiekać, obsmażyć na rozgrzanym smalcu, dodać grzyby i dusić ok 10 minut na małym ogniu.

Na każdy placek nałożyć porcję farszu i ser pokrojony na cienkie paski długości placka, czwartą część sera zetrzeć na tarce i odłożyć. Nadziane placki zwinąć w ruloniki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko posypać startym serem. Zapiekać ok 10 minut w 200°C.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s