Placuszki budyniowe

  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 120 ml mleka
  • 230 ml kefiru
  • 240g mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • dowolny owoc, np jabłko
  • olej do smażenia

Do mąki wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Potem dodać resztę cukru, wymieszać, dodać budyń. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać na gładkie ciasto. Na koniec dodać owoc, pokrojony na małe kawałki. Odstawić na 30 minut. Łyżką, (namoczoną w wodzie by ciasto się nie przyklejało) nabierać ciasto i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron po ok 2 minuty z obu stron. Gotowe układać na papierowym ręczniku do odsączenia. Potem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Filed under sowa w kuchni

Dodaj komentarz