składniki:
- półtorej szklanki mąki
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 15 dag sezamu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sezamem (12 dag), dodać jajko i pozostałe składniki. Zagnieśc ciasto, rozwałkować na ok 3 mm. Szklanką wyciąć krążki, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypac resztą sezamu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C, piec na zloty kolor.
O, to musi być pyszne! Sezamki, to były moje ulubione ciastka w dzieciństwie, niestety wtedy trudne do zdobycia, dzisiaj juz jakby inaczej smakują;)
bo łatwo dostępne, a kiedyś – rarytas 🙂
ps zerknij do komentarzy pod poprzednim wpisem 🙂
Czyli nie tylko poczty nalezy szukac w spamie:)
Finetko, brakuje mi na tym blogu odsyłacza do nowej Dziupli, a moze ja ślepa jestem;)
fakt nie ma takiego odsyłacza, uważalam go za zbędny, ale mogę dodac 🙂
już jest 🙂
Hej Finetko! 🙂 Takie ciasteczka muszą byc super smaczne:) Szkoda,ze nie wklejasz zdjęc swoich potraw, uwielbiam patrzeć na zdjęcia:) Wiesz co, przytulnie jest tu u Ciebie. Bardzo, bardzo mi sie podoba:) Pozdrawiam serdecznie.
Majana
Nie miałam jeszcze aparatu, przy niektórych przepisach. 🙂