Ciasteczka sezamowe

składniki:

  • półtorej szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 15 dag sezamu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sezamem (12 dag), dodać jajko i pozostałe składniki. Zagnieśc ciasto, rozwałkować na ok 3 mm. Szklanką wyciąć krążki, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypac resztą sezamu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C, piec na zloty kolor.

7 Komentarzy

Filed under sowa w kuchni

7 responses to “Ciasteczka sezamowe

  1. irytek

    O, to musi być pyszne! Sezamki, to były moje ulubione ciastka w dzieciństwie, niestety wtedy trudne do zdobycia, dzisiaj juz jakby inaczej smakują;)

  2. finetka

    bo łatwo dostępne, a kiedyś – rarytas 🙂

    ps zerknij do komentarzy pod poprzednim wpisem 🙂

  3. irytek

    Czyli nie tylko poczty nalezy szukac w spamie:)
    Finetko, brakuje mi na tym blogu odsyłacza do nowej Dziupli, a moze ja ślepa jestem;)

  4. finetka

    fakt nie ma takiego odsyłacza, uważalam go za zbędny, ale mogę dodac 🙂

  5. Hej Finetko! 🙂 Takie ciasteczka muszą byc super smaczne:) Szkoda,ze nie wklejasz zdjęc swoich potraw, uwielbiam patrzeć na zdjęcia:) Wiesz co, przytulnie jest tu u Ciebie. Bardzo, bardzo mi sie podoba:) Pozdrawiam serdecznie.
    Majana

  6. finetka

    Nie miałam jeszcze aparatu, przy niektórych przepisach. 🙂

Dodaj odpowiedź do finetka Anuluj pisanie odpowiedzi